Ce l'ho fatta! Con questo post finiscono le ricette del mio Natale!
Concludo con due alcolici, un vino da desser e un liquore, per chiudere in bellezza un pasto così importante.
Concludo con due alcolici, un vino da desser e un liquore, per chiudere in bellezza un pasto così importante.
QUI la ricetta originale
5 noci
la scorza di due arance
1 litro di vino bianco dolce
100 ml di grappa bianca
150 g di zucchero semolato
Pulire e tagliare le noci a metà, metterle in un barattolo a chiusura ermetica con la scorza d’arancia, il vino, l’acquavite e lo zucchero, aggiungendo un pizzico di noce moscata.
Coprire e lasciare macerare in un luogo asciutto per 10 - 20 giorni, mescolando di tanto in tanto.
Passato questo periodo, filtrare l’infuso ed imbottigliarlo.
LIQUORE AL MANDARINO
INGREDIENTI:
la scorza di 10 mandarini
3 chiodi di garofano
500 g zucchero
500 ml alcol a 90°
500 ml acqua
Pelare i mandarini e raccogliere in un vaso le bucce con l'alcol e i chiodi di garofano; lasciar macerare per una settimana.
Versare in un tegame lo zucchero e farlo caramellare aggiungendo gradualmente alcune cucchiaiate d'acqua.
Quando il composto avrà raggiunto un colore bruno, sempre mescolando aggiungere il resto dell'acqua e lasciar raffreddare.
Versare nel tegame il contenuto del vaso, filtrare il tutto e versare nelle bottiglie.
Servire freddo.
ENGLISH VERSION:
I've done it! With this postthe recipe of my Christmas finish!
I conclude with two alcoholic drinks, a dessert wine and a liqueur.
ORANGE AND WALNUT SWEET WINE
The original recipe HERE.
INGREDIENTS:
5 nuts
zest of two oranges
1 l of sweet white wine
100 ml of white grappa
150 g caster sugar
MANDARINE LIQUEUR
INGREDIENTS:
rind 10 mandarins
3 cloves
500 g sugar
500 ml alcohol at 90°
500 ml water
Peel the mandarins and collect the skins in a jar with alcohol and cloves; soak for a week.
Pour the sugar into a saucepan and caramelize gradually adding some tablespoons of water.
When the mixture has reached a brown color, add the rest of the water and allow to cool.
Pour the liquid of the pot into the pan, filter and pour into the bottles.
Serve cold.
ENGLISH VERSION:
I've done it! With this postthe recipe of my Christmas finish!
I conclude with two alcoholic drinks, a dessert wine and a liqueur.
ORANGE AND WALNUT SWEET WINE
The original recipe HERE.
INGREDIENTS:
5 nuts
zest of two oranges
1 l of sweet white wine
100 ml of white grappa
150 g caster sugar
Clean and cut the nuts in half, put them in an airtight jar with the orange peel, wine, brandy and sugar, adding a pinch of nutmeg.
Cover and let marinate in a dry place for 10 - 20 days, stirring occasionally.
After this period, filter and bottled.
MANDARINE LIQUEUR
INGREDIENTS:
rind 10 mandarins
3 cloves
500 g sugar
500 ml alcohol at 90°
500 ml water
Peel the mandarins and collect the skins in a jar with alcohol and cloves; soak for a week.
Pour the sugar into a saucepan and caramelize gradually adding some tablespoons of water.
When the mixture has reached a brown color, add the rest of the water and allow to cool.
Pour the liquid of the pot into the pan, filter and pour into the bottles.
Serve cold.
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